Новини

МІЖНАРОДНИЙ ОБМІН

З 9 по 22 вересня студенти Кам’янець-Подільського національного університету ім. І. Огієнка, економічного факультету, напрямів підготовки «Туризм» та «Готельно-ресторанна справа» приймали участь у проекті молодіжного обміну, який наш університет реалізує спільно з Групою понадгімназійних шкіл № 2 ім. К. К. Бачинського в Домброві Тарновській. 9 вересня стартував міжнародний культурний обмін «Разом пізнаємо перлини культур Повісля Домбровського і Поділля» з метою апґрейду механізму міжнаціональної співпраці та дружніх контактів між молоддю двох країн: України та Польщі.

Два тижні студенти мали можливість спілкуватися, вивчати традиції, звичаї, культуру та побут українського та польського народів. Перший тиждень в рамках проекту наші студенти провели в республіці Польща. Під час офіційного відкриття проекту перед українською та польською молоддю з вільною промовою виступив директор школи Р. Пантера, начальник відділу регіонального розвитку освіти і здоров’я М. Смолож, котра представила програму культурних заходів. Також вітав молодь і посол сейму В. Краєвский, котрий побажав приємного та плідного перебування у Польщі. Директор Р. Пантера провів екскурсію по навчальному закладу для наших студентів. Показав комп’ютерні лабораторії, спортивні зали, лінгафонний кабінет, кабінет готельно-ресторанної справи, сучасний медпункт тощо. Кожний день перебування в місті Домрові Тарновській був надзвичайно насичений різними пізнавальними, екскурсійними, культурними та мистецькими заходами.

Другий тиждень з 15 по 22 вересня в рамках проекту польська та українська молодь провели в Україні.

Офіційне відкриття проекту в Кам’янці-Подільському відбулось на наступний день після приїзду делегації з Польщі. Перше – то офіційна зустріч з мером нашого міста – М. Сімашкевичем.

Друге, звичайно, знайомство з альма-матер – Кам’янець-Подільським національним університетом імені Івана Огієнка.

Гості взяли участь в екскурсії стінами сторічного корпусу нашого освітнього закладу: торкнулись часу минулого в історичному музеї, були причаровані культурними надбанням етно-лабораторії, слухали голос карпатської трембіти, долучились до творчого навчального процесу.

Далі  – вітальна конференція, на якій відбулось приємне дружнє знайомство з ректором університету С. Копиловим, була оголошена культурна програма та порядок денний цікавих зустрічей, презентацій, досліджень і розваг.

Українська та польська молодь мала можливість відвідати основні туристичні дестинації Поділля та дізнатися багато цікавої історичної інформації. У процесі молодіжного обміну відбулася інтерактивна конференція, на якій учасники ділилися враженнями й досвідом від співпраці, а також висловлювали побажання щодо майбутнього міжнародного проекту.

Студенти отримали масу позитивних емоцій від обміну зі своїми польськими однолітками та незабутній життєвий досвід.

Підготувала: Богдана Опря, доцент кафедри туризму та готельно-ресторанної справи.